keskiviikkona, marraskuuta 15, 2006

Ratkaisu uniongelmaan

Henkilökohtainen työtehoni olisi varmasti parempi, jos nukkuisin paremmin. En oikein tiedä miksi nukun niin huonosti. Ehkä vuorokaudessa vain on liian vähän tunteja? Kaiken täällä kökkimisen jälkeen kaipaa illalla jotain mielekästä tekemistä, ja sitten kun teen jotain kivaa, niin en malta mennä nukkumaan silloin kun pitäisi. Silläkin, että työpäivän aikana kyllästän itseni kofeiinilla, saattaa tietty olla jotain tekemistä asian kanssa.

Yksinkertainen ratkaisu ongelmaan olisi työpaikalla nukkuminen. Arvelisin, että jos nukkuisin puolet työajasta, niin toisen puolen työteho olisi varmasti ainakin kaksinkertainen. Tai vaikka ei olisikaan, niin en usko, että edes unissani voisin päästä paljon huonommalle tehokkuusasteelle, kuin millä nyt olen.

Pahasti pelkään kuitenkin, että pomollani ja kenties työtovereillanikin saattaisi olla jotain sitä vastaan, että nukun puolet päivästä julkisesti. Sen sijaan jos näytän tekevän töitä, niin mitäs se heitä haittaa vaikka nukunkin samalla?

Tämä homma mitä teen on enimmäkseen niin yksitoikkoista ja tylsää, että tässä ei paljon aivotoimintoja tarvita ja homma varmasti hoituu ihan vaan ehdollistamalla ruumis jatkamaan sitä mikä on aloitettu. Uskoisin, että silmät auki nukkumisen oppisin aika helposti. Olen monesti nähnyt kuinka meidänkin kissakin nukkuu silmät auki: Ihan helppoa.

Lunttasin täältä vähän tietoa siitä miten nukkuminen tarkkaan ottaen tapahtuu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sleeping

Eniten kiinnostaa tuosta artikkelista nuo non-REM-vaiheet. Erityisesti sen tasot 1-3. Ehkä pienellä harjoittelulla 4:nkin voisi saada toimimaan.

Pikkasen huolestuttaa nuo artikkelissa mainitut unen rajamailla ilmenevät lihasten nykimiset ja hallusinaatiot. Toisaalta liiallisesta kofeiinin käytöstä mulla tärisee kädet muutenkin koko ajan, eivätkä ne nykimiset varmaan siitä paljon poikkea. Ja sensorisen deprivaation ansiosta olen jo alkanut tottua noihin hallusinaatioihinkin, enköhän pärjää niidenkin kanssa.

Ensimmäiseksi mun pitäisi varmaan vieroittaa itseni kofeiinista. Sen jälkeen kaiken luulisikin sujuvan ihan omalla painollaan. Jos aamulla vaan väkisin pakotan itseni aloittamaan työnteon, nukahdan varmasti ilman kofeiinia hetkessä. Täytyy harjoitella vain sitä silmien auki pitämistä nukkuessa. Kroppanikin on jo sisäistänyt tämän homman niin hyvin, että se jatkaa varmasti puuhastelua siinä vaiheessakin kun nukahdan.

Todennäköisesti teen unissani paljon enemmän virheitä, mutta äkkiäkös minä ne herättyäni korjaan. Ja sitä paitsi kyllä sokeakin kana aina jyvän löytää. Kyllä minä varmaan teen unissanikin paljon työstä ihan oikeinkin.

Ei kommentteja: