perjantaina, lokakuuta 20, 2006

Sensorinen deprivaatio

Täällä on oikeasti niin sairaan tylsää että pelkään alkavani todella aistia jonkinsortin hallusinaatioita ja kuvitella olevani jossain ihan muualla. Kuuntelen kuulokkeilla samaa ambient-levyä 45068:tta kertaa, tuijotan monitorilta samaa tylsää koodia, työpöydällä lojuvat samat tai samantapaiset paperit ja kirjat ja muut rojut. Ikkunasta näkyy vähän kerrostaloja, joku puu ja jossain hyvin kaukana jotain autoja ja ihmisiä.

Luin joskus jostain jutun kaivosmiehestä, joka oli jäänyt pitkäksi aikaa loukkuun pimeään kaivokseen. Ei kai sillä tyypillä muuten ollut mitään hätää, mutta kun siellä ei nähnyt ja kuullut mitään ja ilmeisesti se vaan kökötti paikallaan, eikä pahemmin tuntenut tai haistanutkaan mitään, niin sille alkoi tulla kaikenlaisia harha-aistimuksia. Se kuvitteli oikeasti olevansa jossain niityllä ja puhelevansa ihmisten kanssa ja kaikkea.

Kuulostaa hyvältä. Milloinkohan multa alkaa todellisuuden käsitys hämärtyä? Ehdot alkaisivat ainakin olla joka kasassa tämän lähteen mukaan:

Muuntuneita tajunnantiloja aiheuttavat ärsykkeiden vähäisyys tai monotoninen toistuvuus sekä alentunut vireystila, väsymys. Sensorinen deprivaatio eli aistiärsytyksen minimointi voi esimerkiksi aiheuttaa hallusinaatioita ja kehostapoistumiskokemuksia. Samoin väsynyt tai stressaantunut henkilö voi kokea hallusinaatioita.
(http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/muuntuneet_tajunnantilat.html)

Ei täällä kyllä tosiaan pahemmin ärsykkeitä ole, toistoa tässä kökkimisessä tuntuu tosiaan riittävän ja kun on nukuttuakin tullut aika vähän ja flunssakin pukkaa päälle, niin voi sanoa että vireystilakin on alhainen ja väsymystä on ilmassa. Stressi? Hmm. En ole varma. No kohta on kyllä muutto edessä ja kaikenlaista siihen liittyvää pitäisi ajatella päivin ja öin. Kyllä se on stressiä. Kaikki ehdot kasassa!

No missäs ne hallusinaatiot ovat? Häh? Kehostapoistumiskokemuksetkaan eivät kuulosta yhtään pahalta. En olekaan erityisen tyytyväinen tähän kehoon.

Haittaavatkohan hallusinaatiot ja kehostapoistuminen työn tekoa? Huonontuuko työteho? Jos vaikka tietoisuuteni olisikin jossain muualla, niin luulisi että kehoni olisi oppinut jo tämän jutun ja jatkaisi sitä puolestani poissaollessani. Se olisi vähintään reilua. Olen sentään kyllästänyt nytkin kehoni kofeiinilla niin että se suorastaan tursuaa jäsentymätöntä liike-energiaa. Kai sitä samalla vaivalla kun vain tärisee voi sohia vähän näppäimistöäkin. Ja kun sitä näppistä kerran räplää, niin kai sitä voi samalla vaivalla tehdä vaikka niitä töitä.

Kappas tuolla talon katolla jänis raahaa ananasta johonkin.

Ei kommentteja: