torstaina, marraskuuta 23, 2006

Äänimaisemakuva

Luulin jo, että linnut ovat tyystin kadonneet pihalta, mutta tänään paljastui uusia piirteitä niiden pirullisista touhuista: Ne piileskelevät ilmanvaihtohäkkyröissä! Ihan sattumalta tänään huomasin jotain pientä liikettä yhden pihapiirin rakennuksen katolla, ja kun jaksoin tovin tuijottaa herkeämättä paikkaa, niin huomasin, että yhden ilmanvaihtohormin katoksen alla liikkuu harakka. Kyse oli vielä täsmälleen samasta rakennuksesta ja jopa samasta ilmanvaihtoaukosta, johon aiemmin näkemäni talitiainen pyrki. Epäilen, että ne ovat löytäneet reitin sisälle juurikin tuosta tuulettimen aukosta. Senpä takia niitä ei ole tietysti pihalla näkynytkään, koska ne ovat kaikki talon sisällä. Mitäköhän ihmettä siellä talossa oikein on? Siis lintujen lisäksi.

Kuvailenpa ajan kulukseni miltä tässä huoneessa kuulostaa. Taaimmaisena äänimaisemassa kuuluu ilmastoinnin humina. Se on oikeastaan aika kiva ääni, jota tuskin huomaa, jollei sitä vartavasten kuuntele. Seuraavaksi vähiten taustan ääniin kiinnittää huomiota muista huoneista hiljaa kuuluvaan hälyyn. Toisissa huoneissa ja käytävillä kuulee ihmisten liikkuvaan, kolistelevan silloin tällöin lautasia ja puhelevan toisilleen. Silloin tällöin kopiokone/printteri saattaa pörähtää. Joskus iltaisin joku saattaa printata koulutöitään tai keskeneräisen romaaninsa tai jotain muuta massiivista, jolloin printterin ääneen kiinnittää enemmän huomiota. Sekin suureksi osaksi siitä johtuen, että illalla on muutenkin hiljaisempaa.

Ihmisten liikkuminen työpisteillään pitää myös melkolailla koko ajan jotain ääntä. Vaatteet kahisevat, tuolit narisevat, kengät kopisevat ja ruumiinosat kolahtelevat pöytien kulmiin. Tämäkin on melko tasaista ja hiljaista ääntä kuitenkin enimmäkseen.

Useat ihmiset huoneessa pitävät myös melko paljon ns. luonnollisia äännähdyksiä. En tarkoita nyt piereskelyä, vaan huokailuja, niiskutusta, aivastelua, haukottelua, tuhahtelua, kuorsausta yms. suht suunnittelematonta äännähtelyä. Enimmäkseen nämä äänet eivät juurikaan häiritse. Parhaimmillaan jonkun voimakas aivastus saattaa jopa herättää koomasta.

Joskus ihmiset huoneessa innostuvat puhumaan toisilleen. Siitä tulee kova ääni. Riippuen asiasta, sen kiireelliisyydestä ja kiinnostavuudesta, sekä siitä kuinka monta ihmistä keskusteluun osallistuu, saattaa puheäänien tulva yltyä jopa häiritseväksi meteliksi.

Kaikkein ominaisimmat äänet huoneessa ovat ehdottomasti tietokoneisiin liittyvät äänet. Jatkuva näppäimistöjen nakutus, hiiren klikkaukset, hiiren rullan rutina ja satunnainen tuulettimen pörähdys, kun joku rääkkää tietokonettaan oikein kunnolla. Meidän tietokoneemme ovat kyllä yleisesti kadehdittavan hiljaisia. Kotikoneeni hurisee kuin pölynimuri näihin verrattuna, vaikka olen ostanut siihen vielä nimenomaan muka hiljaisia tuulettimia yms.

Satunnaisesti hiljaisina hetkinä huoneesta saattaa kuulua vaimeita mutta kirkkaita sirinöitä ja suhinoita ihmisten kuulokkeista, jos he sattuvat katselemaan jotain youtuben tai vastaavan videoita tai kuuntelemaan musikkia lujaa.

Taidanpa itsekin laittaa kuulokkeet päähäni tämän analyysin jälkeen ja kuunnella jonkun ambient-levyn miljoonannen kerran.

Ei kommentteja: