keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006

Empatiaa teollisuusrobotteja kohtaan

Uskomatonta miten tarmokas ja uusiutuva tämä minua vainoava spammaaja on. Viestien otsikko on nyt muuttunut muotoon "XXXXX wrote:". Lähtettäjän osoitteessa on edelleen "debora" jotain jossain, joten kyllä nuo aika äkkiä saisi loppumaan. Kummallista myös miksi ihmeessä tämä viitsii lähettää täsmälleen samaa viestiä monta kertaa tunnissa eri lähettäjän nimellä. Kuvitteleekohan tyyppi, että vaikka vastaanottaja heittää 17 spammia menemään, saattaa hän yllättäen lukeakin 18:nnen viestin?

Deadline lähestyy ja bugivuori kasvaa. Saapas nähdä ehditäänkö korjata kaikki ajoissa. Onneksi ei tarvitse sentään itse enää testata mitään. Vaikka bugien korjaaminen onkin ärsyttävää ja tylsää, on se silti vähemmän tylsää kuin testaaminen. Testaamisen mekaanisuus ja järjestelmällisyys saa minut täysin unohtamaan, että olen kaikesta huolimatta ajatteluun kykenevä olento. Tekisi mieli sanoa, että tunnen empatiaa teollisuusrobotteja kohtaan, mutta se taitaa olla empatia-sanan määritelmää vastaan.

Aina luotettava Wikipedia sanoo:
"Empatia (kreikan ilmaisusta em pathos, tuntea sisälle) tarkoittaa kykyä asettaa itsensä toisen henkilön asemaan ja ymmärtää toisen tunteita. Empatia on sympatian tapaan myötätuntoa, mutta sympatia on "kanssa tuntemista" (kreikan ilmaisu sym pathos), kun empatia on toisen sisällistä ymmärtämistä."

Kai teollisuusrobotin voi väljästi kuvitella toiseksi henkilöksi? Osaan kyllä hyvin kuvitella itseni teollisuusrobotin asemaan. Mutta en kyllä jaksa uskoa, että teollisuusrobotilla on tunteita, joita voi ymmärtää. Toisaalta esimerkiksi testatessa saatan itsekin ajautua tilaan, jossa en oikeastaan tunne enää mitään, joten sikäli kyllä ymmärrän hyvin teollisuusrobotin tunteettomuutta. Taidan ymmärtää teollisuusrobotin sisäisen luonteen aika hyvin, joten kyllä varmaankin voi sanoa sittenkin ihan hyvin, että tunnen empatiaa teollisuusrobotteja kohtaan.

Sympatiaa sen sijaan en juurikaan tunne teollisuusrobotteja kohtaan. Voi olla, että olen ymmärtänyt sanan "sympatia" ihan väärin, mutta mielestäni, jotta voisi sanoa, että tunnen sympatiaa teollisuusrobotteja kohtaan, niiden olisi oltava minun mielestä kivoja. En nyt suoranaisesti vihaakaan teollisuusrobottoja, mutta kumminkin. En oikein taida tuntea sympatiaa itseänikään kohtaan alentuessani teollisuusrobotin tasolle. Pidän itsestäni enemmän silloin, kun teen jotain mielenkiintoista ja kivaa.

Ei kommentteja: