tiistaina, syyskuuta 25, 2007

Vaadin tasa-arvoa ohjelmistosuunnittelijoiden ja muurareiden välille

Hrraaaugh! Se oli haukotus. Tarkemmin sanoen väkivaltaa hipova haukotus. Venyttelin ja önisin niin, että huonetoverini säikähti. Väsyttää aivan älyttömästi, koska nukuin taas viime yönä aivan liian vähän, mutta toisaalta palkkapäivä piristää minua huomattavasti. Niinpä jaksan haukotella uskomattoman energisesti ja huomiota herättävästi.

Aamupäivä sujui lähes typerryttävän tylsyyden vallitessa. Olen joutunut testaamaan sovellusta käyttäen apuna hölmöä testausohjelmaa. En oikein tajua mitä hyötyä ohjelmalla testaamisesta on, mutta sellaista nyt vain kuullema pitää tehdä. No lähes samapa tuo on, miten minä täällä aikaani tärvään. Kliksuttelen hiirellä syötekenttiä ja tallennan kliksuttelut, sitten simuloin kliksuttelua ohjelmalla ja katson mitä tapahtuu. Yleensä täsmälleen samat asiat kuin aiemminkin, mutta vain hieman nopeammin. Enin osa harvoista virheistäkin johtuu epätarkasta testauksesta.

Kävin aamupäivällä myös jossain hölmössä palaverissa, josta ei jäänyt mieleen yhtään mitään. Jotain tavallista siellä varmaankin puheltiin, aikatauluista ehkä jotain? Ei, muistanpas sittenkin jotakin: Nenäni alkoi vuotaa ja minun piti käydä kesken palaverin hakemassa nenäliinoja. Tämä varmasti järkytti useita läsnäolijoita. Taisin aivastaakin pari kertaa.

Vanha projektini heräsi taas henkiin ja vaati kiireellisesti huomiota. Asiakas on kuullema päättänyt sittenkin käyttää sovellusta, mutta siitä on poistettava joitakin kaikkein epämääräisimpiä toimintoja. En varmaankaan pääse tästäkään projektista eroon koskaan. Palojen poistaminen ohjelmasta oli kyllä melko terapeuttista ja outoa. Vähän niin kuin olisin juuri rakentanut kesämökin jollekin, joka päätti, ettei haluakaan saunoa ikinä ja vaati saunaa poistettavaksi rakennuksesta.

Jos joskus voitan lotossa, voisin kiusata rakennusmiehiä jollain loputtomalla rakennusurakalla.
- "Haluan että ulko-ovi siirretään tuolta seinältä vastakkaiselle seinälle."
- "Siis tuohon? Siinähän on keittiö."
- "Niin juuri. Haluan ulko-oven tuohon tiskialtaan paikalle, ja koko keittiön voisi siirtää tähän eteisen paikalle."
- "Tuota, se on aika hankalaa... Ja keittiöstä tulee aika ahdas..."
- "Niin tosiaan, haluan että keittiön ja eteisen välistä sisäseinää siirretään 1,5 metriä vanhaan keittiöön päin, jotta uudelle keittiölle saadaan enemmän tilaa."
- "Ööh, tuota... Ei se oikein onnistu, kun tuo seinä on kantava rakenne..."
- "Ei muka onnistu! Höpö höpö! Puratte vain ensin katon ja toisen kerroksen ja rakennatte uuden kantavan seinän 1,5 metrin päähän."

Rakennusmiehillä ei varmasti ole keskimäärin lähellekään niin ärsyttäviä asiakkaita kuin ohjelmistoalalla. Olisi oikeus ja kohtuus, että heitäkin vaadittaisiin välillä toteuttamaan järjettömiä päähänpistoja, kyseenalaistettaisiin heidän ammattitaitonsa ja tehtäisiin heidän tulevaisuuden suunnittelemisensa mahdottomaksi.

Ei kommentteja: