keskiviikkona, toukokuuta 02, 2007

Maagista koodia

Palelee. Tulisinpa kunnolla kipeäksi, niin voisin vain löhöillä kotona rauhassa. Nyt tuli raju deja-vu-tunne: Ihan kuin olisin toivonut jotain tällaista aiemminkin. Täällä töissä näitä deja-vu-tuntemuksia kyllä riittää. Silloinkin kun pääsen tekemään jotain sellaista mitä en ole aiemmin tehnyt, on useimmiten kyse pohjimmiltaan kuitenkin vain vanhojen juttujen variaatioista ja uusista sovelluksista. Pitäisi tietysti ottaa ilo irti niistäkin. Taitaa olla turhaa odotella, että joku päivä alienit tulisivat ja näyttäisivät meille jotain todella uusia juttuja.

Koodaavatkohan alienitkin? Luulisi että kun niillä on kaikenmaailman teknovempeleitä, niin kyllä niiden laitteiden toimintalogiikka jotenkin pitää ohjelmoida. Onkohan alienkoodaajillakin ihan yhtä tylsää? Toisaalta alienien koodaus voi pohjautua johonkin ihan toisenlaiseen metaforaan tai täysin toiseen systeemiin, mitä me emme osaa kuvitellakaan, tai minä en ainakaan osaa. Ehkä heidän "ohjelmointinsa" perustuu elollisiin komponentteihin ja niiden geneettiseen jalostamiseen? Ehkä heidän ylläpito-osastonsa todellakin ruokkii ja lääkitsee heidän laitteistoaan ja huolehtii siitä, että kaikki saavat tarpeeksi valoa ja lämpöä.

Olisi hauskaa kun osaisin oikeasti taikoa. Taikoisin ihan huvikseni ohjelmakoodin sekaan maagisia komponentteja, jotka mahdollistaisivat kaikkea täysin järjenvastaista.
- Miten ihmeessä tämä ohjelmakoodi voi toimia? Tässä tehdään nettikaupassa maksu. Ohjelmakomponenttiin syötetään tuote, asiakkaan toimitustiedot ja tuotteen hinta, mutta ei mitään mistä maksu lähtee...
- Kyllä se toimii ihan hyvin. Rahat lähtevät asiakkaan tililtä ihan oikein.
- Niin niin, mutta mistä tuo koodi saa selville asiakkaan tilinumeron, kun ei sitä syötetä missään?
- Se tulee sieltä getBankAccountista.
- Mutta kun siellä on vain jotain ihan käsittämätöntä juttua, ei edes mitenkään ohjelmakoodin näköistäkään.
- Hyvin se toimii. Älä murehdi siitä suotta.
- No niin kai sitten... Ihmettelin vaan... Se koodi näytti ihan latinalta tai joltain...


Jos ohjelmoijat osaisivat taikoa, ohjelmoijat voisivat tehdä kaikenlaista kummallista toiminnallisuuttakin ohjelmiin tähän tyyliin:
- Kirjoitin vahingossa salasanani väärin ja yhtäkkiä huomasin kämmenessäni muutamia karvoja, joita en ollut aiemmin huomannut. Hämäännyin siitä niin paljon, että kirjoitin vahingossa uudestaan salasanani väärin ja aivan kuin poskeeni olisi ilmestynyt juuri sillä hetkellä syylä. Kolmannella kerralla onneksi kirjoitin salasanan oikein.
- Olin juuri kirjoittanut käyttäjäfoorumille tuhannennen viestini, kun ovikello soi. Kun menin katsomaan, niin siellä ei ollut ketään, mutta siellä oli pizzalähetin tuoma lämmin pizza. En ollut tilannut pizzaa, mutta minun nimi ja osoite siinä lapulla oli. Ihan hyvä pizza.
- Sähköpostini levytila pääsi loppumaan ja jostain kummallisesta syystä viemärini meni samaan aikaan tukkoon, enkä saanut sitä mitenkään toimimaan. Huoltomieskin kävi, eikä hänkään saanut sitä korjattua. Kun sitten myöhemmin siivosin postilaatikkoni, niin viemärikin alkoi taas toimia.

Ei kommentteja: